Weerbaarheidsdagen ondermijnende criminaliteit

Programma en workshops weerbaarheidsdag beleidsmakers

Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops? Scroll dan door naar workshops.

Programma Weerbaarheidsdag Ondermijnende Criminaliteit voor beleidsmakers.

10 mei 2023 – Tiel

Verdeeld over 5 groepen volgen deelnemers diverse workshops op verschillende locaties. De tijd tussen de workshops gebruik je voor het wandelen naar de volgende locatie.

08:45

Inloop met koffie en thee, Tiel

09:15

Opening Burgemeester Beenakker van Gemeente Tiel

10:00 – 10:45

Workshop 1

11:00 – 11:45

Workshop 2

12:00 – 12:45

Lunch

13:00 – 13:45

Workshop 3

14:00 – 14:45

Workshop 4

15:00 – 15:45

Workshop 5

16:00

Gezamenlijke afsluiting

Let op: het kwartiertje tussen de workshops is bedoeld om van de ene naar de volgende locatie te wandelen.

Workshops

Herkennen henneppanden praktijk

Tijdens deze workshop loop je door Tiel en leer je anders te kijken naar panden. Door zelf buiten te lopen en mee te kijken met wat onze expert opvalt, merk je de logische aanwijzingen op die op henneppanden kunnen wijzen, en waar je normaal geen aandacht voor zou hebben.

Lees verder

Je leert hierbij ook wat daadwerkelijk goede aanwijzingen zijn (in jargon de zogenaamde “plussen” van een mogelijke melding) en wat valse aanwijzingen kunnen zijn. Wat kun je zien bij een pand waar al een melding over binnengekomen is? Is één waarneming voldoende of moet dit op verschillende tijdstippen worden vastgesteld? Tijdens deze workshop is het mogelijk om in ten minste één geval te zien of de waarneming (vermoeden) ook juist is. Ook is het natuurlijk mogelijk om vragen te stellen over praktijkvoorbeelden betreffende dit onderwerp. Na deze workshop kijk je met andere ogen naar jouw eigen wijk kijken.

D’ran en Hoe!?

In deze workshop geeft het Platform Veilig Ondernemen zelf de workshop waarbij bestuurders een inkijk krijgen naar een vitale buitenruimte en toekomstbestendige erven.

Lees verder

Deze workshop biedt medewerkers van de gemeente die vaak tegen onmogelijkheden aanlopen, mogelijkheden te zien door perspectief te bieden aan ondernemers en bewoners in het buitengebied. In de workshop wordt uitgelegd hoe criminaliteit tegen te gaan door samen te werken met inwoners, ondernemers, private en verschillende overheidspartijen.

Afwijkend gedrag

In deze workshop ga je zelf aan de slag met het uitbouwen van jouw al aanwezige instinct op afwijkende gedragingen. Wanneer zou je onderbuikgevoel aan moeten slaan? Het door SDR (“Search Detect and React”) gepatenteerde “Urban Hunter” leert je meer over mensen met kwade intenties.

Lees verder

Je leert samen met de groep terwijl gebruik gemaakt wordt van de ruimte en omgeving waarin je je bevindt. Welke gedragingen kun je waarnemen zonder deze kennis? En wat zie je daarna, met deze kennis? Je leert het benoemen van feiten die je gezien hebt; dit is erg belangrijk indien je bruikbare informatie binnen of buiten jouw organisatie wilt doorgeven. Je leert vertrouwen op jouw onderbuikgevoel met als uitbreiding dat je goed kunt benoemen wat je gezien hebt. Wat we veel horen na deze workshop is: “In het begin dacht ik alleen ‘Ja, die doet raar.’ Maar nu zie ik wat diegene doet en kan ik daadwerkelijk zeggen ‘Dit is de reden dat ik jouw aanspreek.“

Workshop Drugsview

Drugsview

Drugsview is de kennissite voor politie, gemeenteambtenaren en medewerkers van woningbouwverenigingen die in hun werk met drugsgerelateerde zaken geconfronteerd worden. Drugsview ondersteunt jouw medewerkers met kennis van de nieuwste belangrijke zaken en ontwikkelingen binnen de drugswereld.

Lees verder

In deze workshop laten wij je kennis maken met de verschillende mogelijkheden van onze website Drugview. Deze website bevat zowel online trainingen, die je vooraf aan veldwerk zelf kunt doen om je te bekwamen in deze materie. je leert gebruik te maken van onze doorzoekbare database van chemische verbindingen die mogelijk in drugsprocessen gebruikt worden.

Deze database, waarin ongeveer 100 chemicaliën, zuren, of andere stoffen zijn opgenomen, is ook bij verdachte situaties makkelijk via mobiele telefoon of tablet ter plaatse te raadplegen. Van iedere opgezochte stof is vervolgens te zien waarvoor deze gebruikt kan worden in verschillende drugsprocessen, wat mogelijke gevaarlijke eigenschappen zijn, maar vaak ook waarvoor de stof meestal legaal gebruikt wordt. Zo kun je als professional snel een inschatting maken waar je mee te maken hebt.

Tijdens de workshop hebben wij in de praktijkruimte voorbeelden van allerlei stoffen, chemicaliën en zuren klaar staan, die je zelf kunt bekijken en opzoeken in Drugsview om te zien welke hiervan drugsgerelateerd zijn.

Je krijgt na de workshop een jaar lang toegang tot de trainingen, de database en de zoekmachines van Drugsview.

Waarnemen en interpreteren gedurende risicovolle situaties

Tijdens het programma wordt op een onderhoudende wijze de waarde en logica van vertrouwen op je gevoel in eerste seconde aangescherpt en het verschil tussen voelen en denken vertaald naar een waardevolle interpretatietechniek.

Lees verder

Het begrijpen van de effecten van een innerlijke dialoog, denken in scenario’s en het maken van aannames, geen goed of fout, is de basis van een breed scala aan mogelijkheden om een situatie meer naar je hand te zetten. Welke signalen maak je leidend in een ontmoeting of confrontatie?
Een prikkelende workshop die zich baseert op het ongeëvenaarde potentieel van de gewaarwording.

Deelnemende locaties workshops

Restaurant Hart van Betuwe Café de Merckt De Beurs Hart van Tiel

Markt 2 Tiel Plein 35 Tiel Korenbeursplein 2 Tiel Kleibergsestraat 7 Tiel