Weerbaarheidsdagen ondermijnende criminaliteit

Programma en workshops weerbaarheidsdag uitvoerders

Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops? Scroll dan door naar workshops.

Programma Weerbaarheidsdag Ondermijnende Criminaliteit voor uitvoerders bij gemeenten, politie en Openbaar Ministerie

25 Mei 2022 – Lichtenvoorde

Verdeeld over 5 groepen volgen deelnemers diverse workshops op verschillende locaties. De tijd tussen de workshops gebruikt u voor het wandelen naar de volgende locatie.

09:00

Inloop met koffie, Hotel Restaurant het Zwaantje Zieuwentseweg 1, 7131 LA Lichtenvoorde

09:30

Opening

10:00 – 10:45

Workshop 1

11:00 – 11:45

Workshop 2

12:00 – 12:45

Lunch

13:00 – 13:45

Workshop 3

14:00 – 14:45

Workshop 4

15:00 – 15:45

Workshop 5

16:00

Gezamenlijke afsluiting in Hotel restaurant het Zwaantje

Workshops

Herkennen henneppanden praktijk

Tijdens deze workshop loopt u door Lichtenvoorde en leert u anders te kijken naar panden. Door zelf buiten te lopen en mee te kijken met wat onze expert opvalt, merkt u de logische aanwijzingen op die op henneppanden kunnen wijzen, en waar u normaal geen aandacht voor zou hebben.

Lees verder

U leert hierbij ook wat daadwerkelijk goede aanwijzingen zijn (in jargon de zogenaamde “plussen” van een mogelijke melding) en wat valse aanwijzingen kunnen zijn. Wat kunt u zien bij een pand waar al een melding over binnengekomen is? Is één waarneming voldoende of moet dit op verschillende tijdstippen worden vastgesteld? Tijdens deze workshop is het mogelijk om in ten minste één geval te zien of de waarneming (vermoeden) ook juist is. Ook is het natuurlijk mogelijk om vragen te stellen over praktijkvoorbeelden betreffende dit onderwerp. U zult na deze workshop met andere ogen naar uw eigen wijk kijken.

Ondermijningscontainer

Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Criminelen beïnvloeden zo onze samenleving. In deze workshop loopt u door de ondermijningscontainers van Bureau Drugszaken.

Lees verder

Deze realistisch geënsceneerde mobiele ruimtes zijn ingericht als verwerkingsplek van hennep, als cocaïnewasserij, en als lab voor synthetische drugs. We laten verwerkingsmethodes van hennep en ook hennepafval zien. U staat in een cocaïnewasserij en ziet welke benodigdheden daarbij horen; de gebruikte chemicaliën zorgen voor grote brand- en explosiegevaren. In een kleine opstelling waar u langs komt ziet u de productie voor GHB; ons doel is om te laten zien hoe de productie van deze voor gebruikers en hun omgeving zeer ontwrichtende drug eruit ziet.  De verschillende ruimtes liggen vol aanwijzingen hoe de uitvoering in de praktijk gebeurt, hoe criminele organisaties blijven innoveren om geld aan deze handel te kunnen blijven verdienen, en vooral ook hoe de onder- en de bovenwereld hierdoor met elkaar verbonden zijn.

Buiten de containers is ook nog een dumping van drugsafval nagebootst. Hier leert u wat drugsafval is en hoe het eruit ziet. U leert wat te doen en vooral wat niet te doen als u een dergelijk drugsdumping tegen mocht komen.

Afwijkend gedrag

In deze workshop gaat u zelf aan de slag met het uitbouwen van uw al aanwezige instinct op afwijkende gedragingen. Wanneer zou uw onderbuikgevoel aan moeten slaan? Het door SDR (“Search Detect and React”) gepatenteerde “Urban Hunter” leert u meer over mensen met kwade intenties.

Lees verder

U leert samen met de groep terwijl gebruik gemaakt wordt van de ruimte en omgeving waarin u zich bevindt. Welke gedragingen kunt u waarnemen zonder deze kennis? En wat ziet u daarna, met deze kennis? U leert het benoemen van feiten die u gezien heeft; dit is erg belangrijk indien u bruikbare informatie binnen of buiten uw organisatie wilt doorgeven. U leert vertrouwen op uw onderbuikgevoel met als uitbreiding dat u goed kunt benoemen wat u gezien heeft. Wat we veel horen na deze workshop is: “In het begin dacht ik alleen ‘Ja, die doet raar.’ Maar nu zie ik wat diegene doet en kan ik daadwerkelijk zeggen ‘Dit is de reden dat ik u aanspreek.“

SONY DSC
Workshop Drugsview

Drugsview

Drugsview is de kennissite voor politie, gemeenteambtenaren en medewerkers van woningbouwverenigingen die in hun werk met drugsgerelateerde zaken geconfronteerd worden. Drugsview ondersteunt uw medewerkers met kennis van de nieuwste belangrijke zaken en ontwikkelingen binnen de drugswereld.

Lees verder

In deze workshop laten wij u kennis maken met de verschillende mogelijkheden van onze website Drugview. Deze website bevat zowel online trainingen, die u vooraf aan veldwerk zelf kunt doen om u te bekwamen in deze materie, als ook een doorzoekbare database van chemische verbindingen die mogelijk in drugsprocessen gebruikt worden.

Deze database, waarin ongeveer 100 chemicaliën, zuren, of andere stoffen zijn opgenomen, is ook bij verdachte situaties makkelijk via mobiele telefoon of tablet ter plaatse te raadplegen. Van iedere opgezochte stof is vervolgens te zien waarvoor deze gebruikt kan worden in verschillende drugsprocessen, wat mogelijke gevaarlijke eigenschappen zijn, maar vaak ook waarvoor de stof meestal legaal gebruikt wordt. Zo kunt u als professional snel een inschatting maken waar u mee te maken hebt.

Tijdens de workshop hebben wij in de praktijkruimte voorbeelden van allerlei stoffen, chemicaliën en zuren klaar staan, die u zelf kunt bekijken en opzoeken in Drugsview om te zien welke hiervan drugsgerelateerd zijn.

U krijgt na de workshop een jaar lang toegang tot de trainingen, de database en de zoekmachines van Drugsview.

8d games

Ondermijningsgame

In deze workshop maakt u gebruik van het Virtual Reality spel “de Ondermijningsgame” dat Bureau Drugszaken heeft laten ontwikkelen en test u daarmee uw kennis omtrent het herkennen van ondermijnende Criminaliteit op de gebieden Synthetische Drugs en Mensenhandel.

Lees verder

De Ondermijningsgame geeft onder meer antwoord op de vragen: “Waarom moet ik dit weten?” en “Wat zou ik niet herkennen in de praktijk?” Tijdens het rondlopen en observeren in onze virtuele 3D-wereld kunt u verdachte zaken aanmerken als aanwijzing voor ondermijnende criminaliteit, indien correct wordt dit beloond in het spel. U kunt ook achteraf zien welke zaken van u geen aandacht kregen, doordat deze onopgemerkt zijn gebleven, of simpelweg omdat u nog niet wist wat de link met ondermijning zelfs maar zou kunnen zijn. In een eigen digitaal handboek wordt uw verworven kennis bijgehouden; doordat u deze score nu kunt verbeteren gaat u in dergelijke situaties steeds slimmer kijken!

Deelnemende locaties workshop

’t Zwaantje

Zieuwentseweg 1

7131 LA Lichtenvoorde

De Koppelpaarden

Rapenburgsestraat 20

7131 CX Lichtenvoorde

Café de Kletskop

Broekboomstraat 13

7131 DT Lichtenvoorde

Next Door

Markt 4 A

7131 DG Lichtenvoorde

Grand Café Markt 5

Markt 5

7131 DG Lichtenvoorde