Weerbaarheidsdagen ondermijnende criminaliteit

Programma en workshops weerbaarheidsdag uitvoerders Ede 7 maart 2024

Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops? Scroll dan door naar workshops. De kaarten worden aangeboden door Samen Weerbaar.

Programma Weerbaarheidsdag Ondermijnende Criminaliteit voor uitvoerders.

7 maarti 2024 – Ede

Verdeeld over 5 groepen volgen deelnemers diverse workshops op verschillende locaties. De tijd tussen de workshops gebruik je voor het wandelen naar de volgende locatie.

09:00

Inloop met koffie en thee, Rehoboth, Driehoek 11 in Ede

09:15

Opening Burgemeester Verhulst van de gemeente Ede.

10:00 – 10:45

Workshop 1

11:00 – 11:45

Workshop 2

12:00 – 12:45

Lunch

13:00 – 13:45

Workshop 3

14:00 – 14:45

Workshop 4

15:00 – 15:45

Workshop 5

16:00

Gezamenlijke afsluiting

Parkeren voor de Weerbaarheidsdagen kan het beste op de volgende parkeerterreinen:

1. Q-Park Markt (Brouwerstraat 21 A) 2. Q-Park Achterdoelen (Achterdoelen 45)
3. Bunschoterplein (Bunschoterweg 7 A)4. De Driehoek (Driehoek 46)

Workshops

Herkennen panden praktijk

Tijdens deze workshop loop je door Ede en leer je anders te kijken naar panden. Door zelf buiten te lopen en mee te kijken met wat onze expert opvalt, merkt je de logische aanwijzingen op die op henneppanden kunnen wijzen, en waar je normaal geen aandacht voor zou hebben.

Lees verder

Je leert hierbij ook wat daadwerkelijk goede aanwijzingen zijn (in jargon de zogenaamde “plussen” van een mogelijke melding) en wat valse aanwijzingen kunnen zijn. Wat kun je zien bij een pand waar al een melding over binnengekomen is? Is één waarneming voldoende of moet dit op verschillende tijdstippen worden vastgesteld? Tijdens deze workshop is het mogelijk om in ten minste één geval te zien of de waarneming (vermoeden) ook juist is. Ook is het natuurlijk mogelijk om vragen te stellen over praktijkvoorbeelden betreffende dit onderwerp. Na deze workshop kijk je met andere ogen naar jouw eigen wijk.

Waarnemen en interpreteren gedurende risicovolle situaties

Tijdens het programma wordt op een onderhoudende wijze de waarde en logica van vertrouwen op je gevoel in eerste seconde aangescherpt en het verschil tussen voelen en denken vertaald naar een waardevolle interpretatietechniek.

Lees verder

Het begrijpen van de effecten van een innerlijke dialoog, denken in scenario’s en het maken van aannames, geen goed of fout, is de basis van een breed scala aan mogelijkheden om een situatie meer naar je hand te zetten. Welke signalen maak je leidend in een ontmoeting of confrontatie?
Een prikkelende workshop die zich baseert op het ongeëvenaarde potentieel van de gewaarwording.

Afwijkend gedrag

In deze workshop gaat je zelf aan de slag met het uitbouwen van jouw al aanwezige instinct op afwijkende gedragingen. Wanneer zou je onderbuikgevoel aan moeten slaan? Het door SDR (“Search Detect and React”) gepatenteerde “Urban Hunter” leer je meer over mensen met kwade intenties.

Lees verder

Je leert samen met de groep terwijl gebruik gemaakt wordt van de ruimte en omgeving waarin je je bevindt. Welke gedragingen kun je waarnemen zonder deze kennis? En wat zie je daarna, met deze kennis? Je leert het benoemen van feiten die je gezien hebt; dit is erg belangrijk indien je bruikbare informatie binnen of buiten jouw organisatie wilt doorgeven. Je leert vertrouwen op jouw onderbuikgevoel met als uitbreiding dat je goed kunt benoemen wat je gezien hebt. Wat we veel horen na deze workshop is: “In het begin dacht ik alleen ‘Ja, die doet raar.’ Maar nu zie ik wat diegene doet en kan ik daadwerkelijk zeggen ‘Dit is de reden dat ik jouw aanspreek.“

Witwasstraat

In deze praktijkgerichte workshop krijgen deelnemers inzicht in de fases van witwassen in de praktijk. Er is aandacht voor zowel de complexe wijze van witwassen en als de eenvoudige wijze van witwassen. Als professionals te complex denken, zijn criminelen op een eenvoudige en doeltreffende manier aan het witwassen. In de workshop krijgen deelnemers crimineel vermogen van 100.000 euro. We laten zien hoe dit witgewassen kan worden. Het zijn allemaal kleine acties, die leiden tot het grote geheel van witwassen. De aansprekende workshop biedt handvatten om witwassen in de praktijk te signaleren. Immers, als je het proces en de mogelijkheden begrijpt, weet je waar je op kunt letten.

Lees verder

Uitbuitingscontainers

In deze workshop zie je de signalen van Arbeids-, Seksuele en Criminele Uitbuiting. In drie verschillende ruimtes liggen materialen die door professionals herkent kunnen worden bij deze vormen van criminaliteit. Daarnaast wordt zichtbaar gemaakt hoe deze vorm van criminaliteit voor kan komen. Deze container kan worden ingezet om inwoners te voor te lichten en de awareness over uitbuiting te vergroten. Bij de container wordt duidelijk waar misstanden of hun of zorgen te melden.

Lees verder

Deelnemende locaties workshops

Kerkelijk Zalencentrum Rehoboth Stadscafé Oscar Moeke Koffie&Koffie

Driehoek 11 Ede Oude Kerkplein 20 Ede Breelaan 2a Ede Vendelstraat 9 Ede