Weerbaarheidsdagen ondermijnende criminaliteit

Programma en workshops weerbaarheidsdag Ede beleidsmakers 6 maart 2024

Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops? Scroll dan door naar workshops. De kaarten worden aangeboden door Samen Weerbaar.

Programma Weerbaarheidsdag Ondermijnende Criminaliteit voor beleidsmakers.

6 maart 2024 – Ede

Verdeeld over 3 groepen volgen deelnemers diverse workshops op verschillende locaties. De tijd tussen de workshops gebruik je voor het wandelen naar de volgende locatie.

08:45

Inloop met koffie en thee, Rehoboth, Driehoek 11 in Ede

09:15

Opening Burgemeester Verhulst van Gemeente Ede

09:30 – 10:00

Presentatie Meerjarenstrategie, governance RIEC Oost Nederland

10:00 – 10:20

Presentatie Werkplan Samen Weerbaar 2023 en 2024

10:20 – 10:30

Presentatie Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland

10:45 – 11:30

Presentatie Criminele ZZP’ers in de zorg

11:40 – 12:20

Presentatie Gedragsverandering en communicatie

12:30 – 13:30

Lunch

13:30 – 14:00

Workshop 1

14:15 – 14:45

Workshop 2

15:00 – 15:45

Workshop 3

16:00

Gezamenlijke afsluiting

Let op: het kwartiertje tussen de workshops is bedoeld om van de ene naar de volgende locatie te wandelen.

Parkeren voor de Weerbaarheidsdagen kan het beste op de volgende parkeerterreinen:

1. Q-Park Markt (Brouwerstraat 21 A)

2. Q-Park Achterdoelen (Achterdoelen 45)
3. Bunschoterplein (Bunschoterweg 7 A)

4. De Driehoek (Driehoek 46)

Workshops

Herkennen panden praktijk

Tijdens deze workshop loop je door Ede en leer je anders te kijken naar panden. Door zelf buiten te lopen en mee te kijken met wat onze expert opvalt, merk je de logische aanwijzingen op die op henneppanden kunnen wijzen, en waar je normaal geen aandacht voor zou hebben.

Lees verder

Je leert hierbij ook wat daadwerkelijk goede aanwijzingen zijn (in jargon de zogenaamde “plussen” van een mogelijke melding) en wat valse aanwijzingen kunnen zijn. Wat kun je zien bij een pand waar al een melding over binnengekomen is? Is één waarneming voldoende of moet dit op verschillende tijdstippen worden vastgesteld? Tijdens deze workshop is het mogelijk om in ten minste één geval te zien of de waarneming (vermoeden) ook juist is. Ook is het natuurlijk mogelijk om vragen te stellen over praktijkvoorbeelden betreffende dit onderwerp. Na deze workshop kijk je met andere ogen naar jouw eigen wijk kijken.

Uitbuitingscontainers

In deze workshop zie je de signalen van Arbeids-, Seksuele en Criminele Uitbuiting. In drie verschillende ruimtes liggen materialen die door professionals herkent kunnen worden bij deze vormen van criminaliteit. Daarnaast wordt zichtbaar gemaakt hoe deze vorm van criminaliteit voor kan komen. Deze container kan worden ingezet om inwoners te voor te lichten en de awareness over uitbuiting te vergroten. Bij de container wordt duidelijk waar misstanden of hun of zorgen te melden.

Lees verder

Witwasstraat

In deze praktijkgerichte workshop krijgen deelnemers inzicht in de fases van witwassen in de praktijk. Er is aandacht voor zowel de complexe wijze van witwassen en als de eenvoudige wijze van witwassen. Als professionals te complex denken, zijn criminelen op een eenvoudige en doeltreffende manier aan het witwassen. In de workshop krijgen deelnemers crimineel vermogen van 100.000 euro. We laten zien hoe dit witgewassen kan worden. Het zijn allemaal kleine acties, die leiden tot het grote geheel van witwassen. De aansprekende workshop biedt handvatten om witwassen in de praktijk te signaleren. Immers, als je het proces en de mogelijkheden begrijpt, weet je waar je op kunt letten.

Lees verder

Deelnemende locaties workshops

Kerkelijk Zalencentrum Rehoboth Stadscafé Oscar Moeke

Driehoek 11 Ede Oude Kerkplein 20 Ede Breelaan 2a Ede