Weerbaarheidsdagen ondermijnende criminaliteit

Programma en workshops weerbaarheidsdag beleidsmakers Zutphen 10 april 2024

Wilt u meer weten over de inhoud van de workshops? Scroll dan door naar workshops. Kaarten zijn beschikbaar gesteld op uitnodiging.

Programma Weerbaarheidsdag Ondermijnende Criminaliteit voor beleidsmakers.

10 april 2024 – Zutphen

Verdeeld over 5 groepen volgen deelnemers diverse workshops op verschillende locaties. De tijd tussen de workshops gebruik je voor het wandelen naar de volgende locatie.

08:45

Inloop met koffie en thee, Burgerzaal Lange Hofstraat 4 Zutphen

09:15

Opening Burgemeester Jaeger van Gemeente Zutphen

10:00 – 10:45

Workshop 1

11:00 – 11:45

Workshop 2

12:00 – 12:45

Lunch

13:00 – 13:45

Workshop 3

14:00 – 14:45

Workshop 4

15:00 – 15:45

Workshop 5

16:00

Gezamenlijke afsluiting

Let op: het kwartiertje tussen de workshops is bedoeld om van de ene naar de volgende locatie te wandelen.

Workshops

Herkennen panden praktijk

Tijdens deze workshop loop je door Zutphen en leer je anders te kijken naar panden. Door zelf buiten te lopen en mee te kijken met wat onze expert opvalt, merk je de logische aanwijzingen op die op henneppanden kunnen wijzen, en waar je normaal geen aandacht voor zou hebben.

Lees verder

Je leert hierbij ook wat daadwerkelijk goede aanwijzingen zijn (in jargon de zogenaamde “plussen” van een mogelijke melding) en wat valse aanwijzingen kunnen zijn. Wat kun je zien bij een pand waar al een melding over binnengekomen is? Is één waarneming voldoende of moet dit op verschillende tijdstippen worden vastgesteld? Tijdens deze workshop is het mogelijk om in ten minste één geval te zien of de waarneming (vermoeden) ook juist is. Ook is het natuurlijk mogelijk om vragen te stellen over praktijkvoorbeelden betreffende dit onderwerp. Na deze workshop kijk je met andere ogen naar jouw eigen wijk kijken.

Uitbuitingscontainers

In deze workshop zie je de signalen van Arbeids-, Seksuele en Criminele Uitbuiting. In drie verschillende ruimtes liggen materialen die door professionals herkend kunnen worden bij deze vormen van criminaliteit. Daarnaast wordt zichtbaar gemaakt hoe deze vorm van criminaliteit voor kan komen. Deze container kan worden ingezet om inwoners te voor te lichten en de awareness over uitbuiting te vergroten. Bij de container wordt duidelijk waar misstanden of hun of zorgen te melden.

Lees verder

Afwijkend gedrag

In deze workshop ga je zelf aan de slag met het uitbouwen van jouw al aanwezige instinct op afwijkende gedragingen. Wanneer zou je onderbuikgevoel aan moeten slaan? Het door SDR (“Search Detect and React”) gepatenteerde “Urban Hunter” leert je meer over mensen met kwade intenties.

Lees verder

Je leert samen met de groep terwijl gebruik gemaakt wordt van de ruimte en omgeving waarin je je bevindt. Welke gedragingen kun je waarnemen zonder deze kennis? En wat zie je daarna, met deze kennis? Je leert het benoemen van feiten die je gezien hebt; dit is erg belangrijk indien je bruikbare informatie binnen of buiten jouw organisatie wilt doorgeven. Je leert vertrouwen op jouw onderbuikgevoel met als uitbreiding dat je goed kunt benoemen wat je gezien hebt. Wat we veel horen na deze workshop is: “In het begin dacht ik alleen ‘Ja, die doet raar.’ Maar nu zie ik wat diegene doet en kan ik daadwerkelijk zeggen ‘Dit is de reden dat ik jouw aanspreek.“

Witwasstraat

In deze praktijkgerichte workshop krijgen deelnemers inzicht in de fases van witwassen in de praktijk. Er is aandacht voor zowel de complexe wijze van witwassen en als de eenvoudige wijze van witwassen. Als professionals te complex denken, zijn criminelen op een eenvoudige en doeltreffende manier aan het witwassen. In de workshop krijgen deelnemers crimineel vermogen van 100.000 euro. We laten zien hoe dit witgewassen kan worden. Het zijn allemaal kleine acties, die leiden tot het grote geheel van witwassen. De aansprekende workshop biedt handvatten om witwassen in de praktijk te signaleren. Immers, als je het proces en de mogelijkheden begrijpt, weet je waar je op kunt letten.

Lees verder

Bestuurlijke Weerbaarheid

Als de Rijksrecherche in het nieuws komt, is dat meestal met niet veel meer dan de zin: “De Rijksrecherche is een onderzoek gestart.” Nogal summier inderdaad. En dat is logisch, want de onderzoeken zijn per definitie gevoelig en delicaat. Van oudsher is de Rijksrecherche belast met een bijzondere taak.

Op het eerste oog lijkt het lekken van bijvoorbeeld een naam of een woonadres door ambtenaren relatief onschuldig. Voor criminelen is dit soort informatie echter zeer waardevol. De laatste jaren ziet de Rijksrecherche dat criminelen, al dan niet via zogeheten corruptiebrokers, actief op zoek gaan naar ambtenaren die hen hiervan willen voorzien. En de gevolgen van het lekken uit overheidsregisters kunnen vertrekkend zijn. Tijdens de workshops zullen rijksrechercheurs hier nader op in gaan.

Lees verder

Het opsporen van ambtelijke corruptie behoort tot de kerntaak van de Rijksrecherche. Als opsporingsdienst richten zij zich op de ernstige integriteitskwesties die het vertrouwen in de overheid ernstig kunnen aantasten. Het gaat om opsporingsonderzoek naar vermoedelijk strafbaar gedrag, zoals fraude, passieve en actieve omkoping, schending geheimhoudingsplicht of valsheid in geschrifte. Daarnaast onderzoeken ze schietincidenten of ander geweldgebruik door de politie met zwaargewonde of dodelijke slachtoffers als gevolg.

Steeds vaker deelt de Rijksrecherche ook haar kennis en ervaringen op het gebied van ambtelijke corruptie. Door jarenlange ervaring met het onderzoeken van strafbare gedragingen binnen de overheid heeft de Rijksrecherche veel kennis in huis over de verschijningsvormen en signalen van dergelijke gedragingen. Door het delen van deze kennis wil de Rijksrecherche o.a. gemeenten beter bestand maken tegen ambtelijke corrupte. Immers voorkomen is altijd beter dan genezen. Tijdens de bijeenkomst zullen de aanwezige Rijksrechercheurs ingaan op de signalen en preventiemaatregelen.

Deelnemende locaties workshops

Bij de Buren Pierrot Old Dutch Chapoo